Trandafirul (Cistus) la sticla

Trandafirul (Cistus) la sticla />

06.03.2019

Cistus este cea mai cunoscuta specie din familia Cistaceae, familia trandafirilor salbatici. Exista peste 20 de specii de plante si numerosi hibrizi cultivati. Numele de Cistus provine din cuvantul grec kistos, care inseamna "tufa vesnic verde". Datorita faptului ca florile tuturor acestor specii seamana cu ale trandafirului de gradina, ele sunt cunoscute sub numele de trandafir de stanca, trandafir de roca sau trandafir salbatic.

Cele mai multe dintre varietatile de Cistus din tarile sud-europene au efecte medicinale importante, insa de departe Cistus creticus, o specie care se gaseste doar in Creta, se pare ca are cele mai importante proprietati medicinale din intreaga familie a trandafirului salbatic. Mireasma si gustul frunzelor uscate sunt greu de descris. Cand acestea sunt infuzate, aroma lor aduce a pin si a tamaie dulce.

In Grecia, mai ales in insula Creta, rasina labdanum se colecta, traditional, in modul urmator: se lasa o turma de capre sa mearga peste tufele lipicioase de Cistus, pana cand pe parul acestora se aduna suficienta rasina, apoi caprele erau adunate si erau tunse. Parul tuns era fiert in apa pana cand rasina labdanum se separa si putea fi adunata de la suprafata apei. Aceasta metoda veche, foarte laborioasa, a fost inlocuita acum cu altele, moderne, insa in unele sate din Creta fermierii aduna si astazi rasina cu ajutorul caprelor, asa cum faceau stramosii lor, sau tragand un fel de grebla pe deasupra plantelor.

De altfel, aceste specii emana uleiuri volatile si se pare ca, in conditii de caldura extrema, se pot chiar autoaprinde. Desigur, cele mai apreciate sunt florile acestei plante, foarte atragatoare, au cinci petale si sunt colorate in nuante placute, de la alb pana la roz inchis si purpuriu.

Unii peisagisti sustin ca e greu sa-ti imaginezi o planta mai potrivita pentru gradina verii timpurii. Atunci cand lalelele isi pierd forma, iar florile de mar se trec, trandafirul salbatic incepe sa infloreasca si, alaturi de bujori, face o trecere florala spre trandafirii de gradina, care incep sa infloreasca abundent de pe la mijlocul lunii iunie.

Cistus Creticus are o multime de proprietati valoroase care se datoreaza, in mare parte, continutului de polifenoli, uleiuri esentiale si rasini. Acestia fac parte din grupul de substante vegetale cu actiune antioxidanta (previne aparitia semnelor de imbatranire) si de sustinere a sistemIului imunitar. Au proprietati antibiotice si previn multiplicarea virusurilor. Medicii din Grecia Antica recomandau aceasta planta in caz de mancarimi, alergii, hemoroizi. Extractul are proprietati antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice si antihistaminice.

Proprietatile uimitoare ale Trandafirului salbatic, au fost imbuteliate intr-o sngura sticla cu procent de 90% aloe vera 8% Cistus Creticus si adaos de miere (1.8% zahar), produse si imbuteliate chiar in Creta. Ambalajul este unul de sticla (asa cum este si normal) iar gelul poate fi achizitionat incepand din acest an si in Romania prin compania Naturaloe (http://www.naturaloe.ro).